Att fiska kan vara både rogivande och spännande. Oavsett om du drömmer om en lugn stund vid en naturskön sjö, eller spänningen i att dra upp en motsträvig fångst – fiske har något för alla!

Vad man bör tänka på

Innan du ger dig ut och fiskar i den svenska naturen kan det vara bra att kolla upp vilka regler som gäller för det specifika fiskevattnet. Överallt, utom i de fem stora sjöarna – Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön – samt längs kusten, behöver du nämligen införskaffa fiskekort. Det kan ofta köpas till en relativt låg kostnad.

Sök information

Nätet kan vara en enorm tillgång när det gäller att söka information. Du kan göra en sökning på de vanligaste fiskemetoderna som mete, pimpling, spinnfiske, flugfiske och havsfiske, och se vad som tilltalar dig. Eller så kan du helt enkelt ta ett gammalt metspö från garaget och ge dig ut. En del vill lära sig allt om olika fiskeredskap och tekniker medan andra tycker det blir krångligt. Det finns inga rätt och fel!

Det finns dessutom många fiskgrupper och fiskeforum på nätet där du kan få information om lokala fiskeplatser, köpa eller låna begagnad fiskeutrustning eller ta del av olika tips och tricks.

Rätt kläder för rätt väder

Se till att inte första fisketuren inte blir förstörd på grund av värme, kyla eller väta. Fiske är en aktivitet som sker utomhus med allt vad det innebär. Att klä sig rätt kan göra en stor skillnad i hur du upplever din nya hobby. Glöm heller inte att packa ner matsäcken och termosen.