TävlingsfiskeTävlingsfiske

Nybörjarfiskaren Nybörjarfiskaren

De fem vanligaste sportfiskemetoderna

Globalt sett tror forskarna:https://phys.org/news/2009-07-evidence-substantial-fish-consumption-early.html att människan har fiskat i minst 40.000 år. Fisk tillhandahöll en rik källa på protein och de människor som befann sig nära en flod, sjö, bäck eller havet, utvecklade snabbt olika tekniker för att fånga läckerheterna som bebodde jordens alla vattnet.

Människan har kommit långt sedan dess och för de flesta idag handlar fiske inte längre om överlevnad. Bortsett från fiskenäringen, är fiske idag mest till för sport eller rekreation. Fiskemetoderna har också slipats på under lång tid, fiskeutrustningen har förfinats och man använder modern teknik för att optimera chansen att fisken till slut nappar. Vilken metod man väljer att använda handlar helt enkelt om vilken teknik man föredrar samt var man befinner sig i landet eller vilken tid på året det är.

Här kommer en lista över de fem vanligaste sportfiskemetoderna följt av en kort sammanfattning:

  • Mete
  • Pimpling
  • Spinnfiske
  • Flugfiske
  • Havsfiske

Från klassisk metning till havsfiske, idag finns det en uppsjö av olika tekniker, beten, fiskespön och hjälpmedel att välja mellan. Är man intresserad av att prova på sportfiske så finns det alla möjligheter att hitta något som passar.

Mete

Den äldsta dokumenterade formen av fiske med handredskap. När man metar använder man sig av ett fiskespö och en metrev. Fiskespöt kan vara toppknutet, med linan knuten fast på toppen av spöt, eller ett rullspö. Med metrev menar man fiskekroken, sänket och flötet.

Pimpling

Efter att ha borrat ett hål i isen för man ett kort spö, pimpelspö, ner genom isen och lockar fisken att svälja blänket genom små knyckar med handleden. Pimpling är en form av mete och den vanligaste fångsten är abborre eller röding.

Spinnfiske

Spinnfisket är den allra mest utbredda och populära sportfiskemetoden. I spinnfiske använder man ett fjädrande spö med en 50-200 meter lång rev i varje ände ett fiskedrag knyts fast. Spinnrullen, som oftast är utrustad med en slirbroms, hjälper fiskaren att kasta iväg draget i en önskad riktning. Efter att ha satt spöet i rörelse frisläpps bromsen vid rätt tillfälle och centrifugalkraften hjälper draget att slungas iväg. Fiskaren vevar sedan in draget, antingen på direkten eller efter att ha låtit draget sjunka delvis eller helt till botten.

Flugfiske

Vid flugfiske används en speciell typ av bete som kallas fiskefluga. Tanken är att betet ska efterlikna de insekter som fisken helst äter för tillfället. Flugfiske kan ske både i strömmande vattendrag som bäckar men även i stillastående insjöar. Med flugfiske fångar man alla sorters fiskar men främst harr, öring, lax, röding och på senare tid också gädda.

Havsfiske

Havsfiske sker, som man kan ana av namnet, i havet. Vid havsfiske används ofta båtens rörelse för att släppa ut linan och speciella kullager på spöna används för att motverka friktion och linbrott när fiskaren ska hala in sin fångst. En multirulle eller pennrulle kan mäta hur lång lina som är ute i vattnet, alltså avståndet mellan betet och fiskaren själv. I havet kan man bland annat fånga större fiskar som haj och svärdfisk.

Varför att fiska är bra för hälsan

Att fiska innebär ofta en avkopplande stund i naturen. Den kan åtnjutas helt för dig själv eller tillsammans med andra. Sport- och fritidsfiske utgör en hobby som kan ge både underhållning och rekreation. Dessutom visar forskning att fördelarna med friluftslivsaktiviteter som att fiska är många, både för kropp och själ.

Kan man fiska sig i form?

Bilden många har av fiske är att det innebär mycket stillasittande bredvid en sjö, i väntan på att fisken ska nappa. Detta är inte en helt rättvis bild. Att fiska är en utomhusaktivitet som ofta innebär rörelse av olika slag, inte minst att ta sig till och från platsen där du tänkt fiska. Sedan kanske du behöver flytta på dig om det inte skulle nappa. Man brukar säga att det räcker med 30 minuters motion om dagen för att uppnå normalkondition.

Att fiska kan också innebära en bra motion för hela kroppen, speciellt armarna, då man håller upp spöt eller kämpar med en riktigt bråkig fisk. Vissa väljer också att stå upp och fiska. Dessutom har naturen en turboeffekt på motionen som sägs vara mer långvarig. Blodtrycket sjunker och naturen ger extra stimulans åt hjärnan. Att fiska är en aktivitet som hjälper till att hålla dig rörlig och frisk på lång sikt.

Att fiska minskar stress, oro och ökar den kognitiva förmågan

Naturen har en läkande effekt. Att fiska ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning i det fria. Forskning visar att all typ av friluftsaktivitet medför minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa.

Stress och oro är kända faktorer bakom psykisk ohälsa och utbrändhet. Att ta sitt spö och sitta i stilla reflektion kan dessutom ge perspektiv på problem i vardagen eller inspiration inför framtiden. Eller varför inte ta med en vän? Sociala kontakter och att dela med sig av livet kan också minska stress och öka livskvaliteten. Att fiska har en klar positiv effekt på den psykiska hälsan.

Fisk är nyttigt

Fiskar du är chansen stor att du också konsumerar mycket fisk. Fisk innehåller vitamin D som hjälper kroppen att ta upp kalcium och fosfor – som i sin tur stärker både skelett och muskler. Fisk innehåller också mycket omega-3 som är viktigt för hjärnans funktion. Eftersom omega-3 reparerar och tillverkar nya hjärnceller kan mycket fisk skydda mot hjärnans åldringsprocess och till och med skydda mot alzheimer.

Natursköna fiskeställen i Sverige

Du behöver inte lämna landet för en naturskön upplevelse. Sverige är känt för att vara rikt på natur. Vi kan också stoltsera med den unika allemansrätten. Att upptäcka vad det egna landet har att erbjuda av natursköna fiskeupplevelser kan kännas både givande och spännande. Dessutom sparar du både på pengar och miljön. Se bara till att införskaffa fiskekort där det behövs.

Natursköna Norrland

De häftigaste naturupplevelserna i Sverige hittas i den norra delen av landet. Samma sak gäller fisket. Även om all natur bjuder på skönhet är det något visst med vidderna uppe i Norrland.

Ekopark Käringberget är en naturpark i Västerbotten. Där hittar du bland annat den södra delen av Lögdeälven som kan bjuda på lax och öring. Naturen är vacker men älven kan vara lite svårare att fiska i och är populär bland sportfiskare.

Idsjöströmmen bjuder på lite lättare fiske av bland annat harr, medan du njuter av den sköna naturen.

I Västerbotten hittar du också Ängsstugans fiskecamping. Fisket i Ängesån passar speciellt bra för flugfiske och vildlax är vad du vill ha på kroken. Det är bekvämt att bo på campingen och fiska. Andra campingar som lämpar sig för naturskönt fiske i Norrland är Miekaks fiskecamping.

Övriga landet

I Västergötland ligger naturvårdsområdet Halleberg och Hunneberg. Området är känt för sin imponerande natur och för att hysa den kungliga älgjakten. Ett säkert kort för dig som fritidsfiskare med god tillgång på abborre och gädda.

Om du letar efter en ekopark som ligger lite närmare Stockholm har du Ekopark Malingsbo som ligger i Malingsbo-Kloten i Bergslagen. Området bjuder på stora barrskogar och ett tiotal lättillgängliga fiskevatten. Perfekt för nybörjaren. Här kan du fånga öring och regnbåge.

Kan man tävla i fiske?

Har du ett stort intresse för fiske och är en tävlingsmänniska kanske tävlingsfiske kan vara någonting att satsa på? Tävlingsfisket genomförs i en mängd olika grenar och i de allra flesta genomförs SM-tävlingar varje år.

Tävlingsgrenar

Fisketävlingar sker i olika sportfiskemetoder som till exempel traditionellt mete och internationellt mete. Tävlingar i mete går ofta ut på att under en begränsad tid försöka få upp så mycket fisk som möjligt, mätt i vikt. Platsen du metar ifrån avgörs genom lottning. Liknande tävlingar sker i pimpel eller pimpel med mormyska, som är en speciell typ av bete. Flugfiske och trollingfiske är också tävlingsgrenar som baseras på olika sportfiskemetoder. Trollingfiske innebär att man drar ett eller flera beten efter en båt.

Ett annat populärt sätt att tävla i fiske är i grenarna abborre och gädda. Där avgörs vinsten på längden eller vikten på fisken. Det gäller alltså att dra upp den största fisken. Dessutom kan man också tävla baserat på olika typer av vatten som havsfiske och kust & sjö-fiske.

SM-tävlingar

I år kommer en mängd SM-tävlingar i fiske gå av stapeln. Bland annat i grenar som mormyska, mete, laxtrolling och fluga. Det finns ett aktivt intresse för sportfiske och tävlingsfiske i Sverige och är man intresserad är det alltid värt att prova.

Varför tävlingsfiske är en sund sport

Fiske är inte bara en hobby som erbjuder rekreation. För många kan fiske också vara på blodigt allvar. Att tävla sägs vara fördelaktigt på många sätt. Det erbjuder utmaningar och spänning. Sker det dessutom ute i naturen, istället för inne i en svettig idrottshall, är fördelarna för både kropp och själ tydliga.

Håll formen med fiske

Att vistas i naturen innebär fördelar för både den fysiska och psykiska hälsan, det visar forskningen tydligt. När man fiskar kommer dessutom kroppen i rörelse mer än många tror.

I tävlingsfiske är det mycket aktivitet, hela kroppen måste vara med för att dra upp en bråkig fisk och armarna får jobba hårt ibland. Att röra sig till och från fiskeplatsen, eller att stå och fiska kan också innebära aktivitet. Forskarna menar också att naturen ger en turboeffekt till motionen. Att vistas i naturen gör att blodtrycket sjunker och naturen ger extra stimulans åt hjärnan.

En sund själ i en sund kropp

Naturen har förmågan att sänka våra stressnivåer och stärka den kognitiva förmågan. Stress är annars en vanlig orsak till utbrändhet och sjukskrivningar. Genom att ägna sig åt sitt intresse och visa vad man går för stärker man dessutom självförtroendet samt knyter kontakter och skapar gemenskap. Allt detta bidrar till själens välmående.

Hur kommer man igång med att fiska?

Att fiska kan vara både rogivande och spännande. Oavsett om du drömmer om en lugn stund vid en naturskön sjö, eller spänningen i att dra upp en motsträvig fångst – fiske har något för alla!

Vad man bör tänka på

Innan du ger dig ut och fiskar i den svenska naturen kan det vara bra att kolla upp vilka regler som gäller för det specifika fiskevattnet. Överallt, utom i de fem stora sjöarna – Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön – samt längs kusten, behöver du nämligen införskaffa fiskekort. Det kan ofta köpas till en relativt låg kostnad.

Sök information

Nätet kan vara en enorm tillgång när det gäller att söka information. Du kan göra en sökning på de vanligaste fiskemetoderna som mete, pimpling, spinnfiske, flugfiske och havsfiske, och se vad som tilltalar dig. Eller så kan du helt enkelt ta ett gammalt metspö från garaget och ge dig ut. En del vill lära sig allt om olika fiskeredskap och tekniker medan andra tycker det blir krångligt. Det finns inga rätt och fel!

Det finns dessutom många fiskgrupper och fiskeforum på nätet där du kan få information om lokala fiskeplatser, köpa eller låna begagnad fiskeutrustning eller ta del av olika tips och tricks.

Rätt kläder för rätt väder

Se till att inte första fisketuren inte blir förstörd på grund av värme, kyla eller väta. Fiske är en aktivitet som sker utomhus med allt vad det innebär. Att klä sig rätt kan göra en stor skillnad i hur du upplever din nya hobby. Glöm heller inte att packa ner matsäcken och termosen.

Lär dig att njuta av fiske

Friluftsliv är inte för alla. Men om du behöver en paus i vardagen och en anledning att komma ut i friska luften kan fiske vara ett givande alternativ. De som är ovana att vara ett med moder natur kan behöva lite tid och uppmuntran.

Fiske för kropp och själ

Att fiska gör att kroppen hålls i rörelse. Både promenaden dit och hem, att hålla ett metspö eller håva in en fisk ger en naturlig motion som gör att vi lever längre och håller oss friskare. Naturen har en helande kraft och forskning visar att vistelse i naturen minskar stressnivåerna och ökar den kognitiva förmågan. Att fiska är en aktivitet som gör det möjligt att spendera timmar ute i den friska luften. Något som hjälper till att öka livslängden och livskvalitén.

Lyssna på en podcast, ta med en vän

Om det inte räcker med att lyssna på fågelsången kan man alltid lyssna på sin favoritpodcast eller varför inte ta med en vän? Att samtala i lugn och ro medan flötet guppar i vattnet gör att samtalen blir djupare, eller att svårare ämnen blir enklare att prata om. Fiske ger tid till avkoppling och reflektion.

Har du några frågor? Tveka inte att ta kontakt och ställ dina frågor genom vårt kontaktformulär.

emilsfiskecamping.se – från nybörjare till proffs, fiske är till för alla!emilsfiskecamping.se – från nybörjare till proffs, fiske är till för alla!