Att ta med sitt fiskespö och åka ut med båten, ger både avkoppling och spänning i väntan på en eventuell fiskefångst! Fiske har funnits sedan urminnes tider och då handlade fiske mer om överlevnad och mat för dagen på borden. Fiske kan ske privat samt som tävlingsfiske eller storfiske för matindustrin.

Att fiska medvetet

Fiskebeståndet blir allt mer påfrestat och det är viktigt att man ser till att fiska ansvarsfullt. Enligt Fiskelagen får varje svensk medborgare fiska i ”allmänt vatten”, under förutsättning att det inte är ett skyddad område eller kräver fiskekort. För vissa fiskar som man drar upp krävs det regler på grund av att beståndet har minskat och man vill bevara arterna. Sedan 2014 råder det nya regler för fiske av lax och öring på Västkusten. Reglerna innebär att man får fiska max 2 öringar samt laxar per dag i Skagerrak och Kattegatt-området. I de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön samt längs kusten, är det helt fritt att fiska med spö. I resterande vatten krävs det att man har ett certifikat i form av ett fiskekort. Om man ska ut och fiska, finns det bra tips för att fiska i Sverige för både nybörjaren eller proffset! Bor man på landet kan det vara lättare att ta sig till vatten för att fiska. Att bo på landet kan vara fridfullt, men man kan behöva tänka på att ha tillgång till en del praktiska saker. Behöver man bra redskap, tillbehör eller maskiner, kan man besöka https://kellfri.se med ett stort utbud av produkter anpassade för landet, samt även lantbruk!

Fånga och sedan äta fisk!

Om man har följt alla regler och fiskat ansvarsfullt, kan man med gott samvete unna sig en riktigt god måltid med den fisk man har lyckats fånga! Om man känner sig riktigt inspirerad av hållbart och ansvarsfullt fiske, finns det en ny smart kokbok för hållbart fiske som innehåller många härliga recept! Boken bjuder på unika recept som är framtagna av juniorkocklandslaget. Alla recept är endast baserade på MSC-märkt fisk och skaldjur. MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell, icke-vinstinriktad organisation som främjar fiskebeståndet och verkar för ett levande hav. Några riktigt goda fiskar att tillaga är abborre, öring, lax eller den möra rödspättan. En fisk som alltid varit populär att äta, är den goda ålen. Nu är det dock bra veta att ålen så pass hotad att det råder totalförbud att fiska ål.

Fisk som är säker från miljögifter

Miljögifter kan påverka djur, natur och även fiskarna i vattnet. Det man vet idag, är att vissa fisksorter innehåller för höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. Livsmedelsverkets rekommenderade kostråd om säker fisk omfattar vildfångad lax, öring och strömming, sill från hela Östersjön, vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern. Fisk är en mycket bra källa till omega-3 och så länge man äter fisk från säkra områden får man en härlig måltid att njuta av!