För att din fisketur ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du har rätt kläder på dig. De rätta kläderna kommer hjälpa dig att hålla dig varm, torr och skyddad under hela dagen. Vädret kan förändras väldigt snabbt ibland och därför är det viktigt att du klär dig i olika lager som du kan anpassa efter vilket väder det är.

Materialet är viktigast

Det viktigaste du bör tänka på när du väljer kläder är materialet. Ska du vistas ute under en lång tid rekommenderas det att du skaffar högkvalitativa fritidskläder som klarar alla olika väder. Eftersom det rekommenderas att du klär dig i lager bör du välja ett underställ som inte absorberar fukt, vilket bomull gör. Välj istället ett bambuunderställ eller ullunderställ. Dessa transporterar istället bort fukt och svett från din kropp.

Flerskiktsprincipen

En av de grundläggande reglerna som gäller vid fiske eller andra typer av friluftsaktiviteter är som sagt att du klär dig i olika lager. Oavsett vilken tid på året du bestämmer dig för att fiska bör du använda flera tunna lager kläder, och inte ett par tjockare.

Dessa lager är de som rekommenderas för en lyckad fisketur oavsett var i landet du bestämmer dig för att fiska:

  • Det första lagret ska transportera eventuell fukt, alltså svett. Detta är ett av de viktigare lagren och utgörs vanligtvis att ett underställ som består av ett fuktavledande material, eller en tunnare tröja. Lagret bör vara torrt och kännas skönt mot din kropp.
  • Det andra lagret ska isolera din kropp samt absorbera fukt. Mellansiktet bör alltså absorbera fukten som det första lagret inte gör, samt hålla din kropp varm.
  • Det tredje lagret ska vara värmande. Trots att det andra lagret bör hålla dig lite varm, är det det tredje som ska vara varmast. Det är lagret som du lätt ska kunna ta av dig ifall du blir för varm.
  • Det fjärde lagret är det som ska skydda dig mot regn och vind. Det kan vara en skaljacka eller liknande.
  • Det sista lagret är det som ger dig lite extra skydd, som vantar, mössa, en dunjacka eller väst som du använder när det är som kallast ute.