Din fiskelycka kan variera en del beroende på vilket väder och vilken tid på året det är. Men även vind, vattentemperaturen och lufttemperaturen kan göra att lyckan varierar. Solskensdagar är inte alltid de bästa dagarna, när det är mulet brukar det ofta nappa mer. Lite vind kan dessutom vara bättre än vindstilla. Vinden kommer nämligen skapa lite rörelse i vattnet vilket skymmer dig en aning för fiskarna.

Men det är inte endast vädret och tiden på året som påverkar ifall fisken kommer nappa. Alla fiskar har även en egen livsrytm de följer, när de äter, när de leker och så vidare. Detta kan då påverka hur tur du har när du beger dig ut och fiskar. Det rekommenderas då att du respekterar lektiderna för fiskarna, det är nämligen när nästa generation skapas.

Fiske vid de olika årstiderna

Vinterfiske innebär vanligtvis pimpelfiske. Så snart isen bär och ljuset börjar komma tillbaka brukar fiskarna få fart. Vill du fiska röding kan det vara bäst att vänta till vårisen, gärna när solen skiner. Det brukar dessutom vara rätt bra med napp redan från tidig morgon till senare på eftermiddagen. För att pimpla efter röding rekommenderas det att du använder en 15 centimeter i diameter isborr, gärna en lite större. Du måste tänka på att hålet i isen bör vara stora nog att fisken går att plocka upp.

När isen har smält och det är dags för vårfisket kommer fiskarna vara ute och leta efter föda. De har förbrukat en hel del energi under vintern och vårfödan är till för att kompensera denna energi. Detta kan leda till att fiskarna inte är lika skygga som vanligt. Fisken på våren kan alltså vara bra dygnet runt, men det toppar vanligtvis på eftermiddagen och kvällen. Nattfiske är även möjligt på vårnätterna.

Den populäraste fisketiden är sommaren. Framförallt runt midsommar. Det är då de flesta av personerna som sportfiskar i landet är som mest aktiva. Fisket är som bäst på morgonen samt kvällen eller natten. Eftersom det kan bli väldigt varmt under dagarna på sommaren väljer fiskarna att gå lite djupare i vattnet, precis som många av oss som helst håller sig undan från den allra värsta värmen.

På hösten börjar fisket minska en aning, men det är fortfarande möjligt. Speciellt harrfisket. När vattnet börjar bli kallare väljer de flesta fiskar att leta sig närmare land. Eftersom det dessutom börjar vara svalare i luften är det möjligt att fiska hela dagarna, från att solen går upp till att den går ner.

Håll koll på vädret

När du har en idé om vilket väder och vilken tid på året som gör att fisken nappar bäst är det bara att hålla ett öga öppet. Med Smarta hem kan du till exempel följa vädret direkt i din telefon. Det kan vara smart att installera en sådan produkt i din sommarstuga, ifall det är där du håller till när du fiskar.