Att äta sin fisk efter en lyckad fisketur är en stor del av nöjet med att fiska, men fiskrester skapar snabbt en stank som drar till sig fåglar och annan ohyra. Dessutom är lukten inte så trevlig att uppleva en längre stund. För att undvika stanken av rutten fisk gäller det att hantera fiskresterna rätt.

 

Släng fisk på rätt sätt

Oavsett om du har fångat din egen fisk eller köpt fisken i butiken, får du samma problem efter att du har ätit upp fisken. Då måste du nämligen ha någonstans att göra av fiskresterna på ett bra sätt. Det vanligaste sättet är dock att slänga fiskresterna i soptunnan tillsammans med de andra matresterna. Men rutten fisk stinker fruktansvärt mycket och förutom stanken, drar lukten till sig fåglar och ohyra. Men för många är det tillräckligt att lukten förpestar omgivningen för att vilja göra något åt problemet.

Det bästa sättet att göra sig av med fiskrester är att kompostera fisken. Istället för att slänga den i soptunnan och vänta x-antal veckor på att soporna töms, kan man slänga sin fisk i en kompost i trädgården. Om man inte har en kompost kan man ordna med en tillfällig kompost genom att gräva ett hål i marken och begrava fiskresterna i jorden. Har man en rabatt kan man gräva ner fisken där för att göda jorden och plantorna. Då förhindrar man att lukt sprider sig och att fisken lockar till sig ohyra. Se bara till att gräva ner fisken tillräckligt djupt så att inte hundar eller råttor enkelt kan gräva upp fiskresterna igen. Sedan tar naturen hand om resten och du slipper utsättas för stanken av rutten fisk.

En kompost är för övrigt bra för att kompostera vanligt matavfall också och ger både bättre jord för plantering och mer plats i soptunnan.